Η πρώτη σοδειά σιτάρι


Οι κόποι των προηγούμενων μηνών απέδωσαν καρπούς.
Το χωραφάκι του ενός στρέμματος που είχα οργώσει για πρώτη φορά φέτος, το είχα σπείρει σιτάρι.
Το έβλεπα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, και τους τελευταίους δύο μήνες να μεστώνει ο καρπός και να ετοιμάζετε για το αλώνισμα.
Έφτασε λοιπόν ο μήνας ο αλωνιστής και το σπαρμένο χωραφάκι μετατράπηκε σε 6 σακιά σιτάρι και 13 μπάλες άχυρο.
Δεν ξέρω αν είναι καλή η ποσότητα της σοδειάς για 1 στρέμμα χωράφι, το οποίο ποτιζόταν μόνο από τη βροχή και δεν είχε πέσει ούτε ένας κόκκος λιπάσματος!
Έχω ενθουσιαστεί με τη νέα παραγωγή μου.
Μέρος του καρπού λοιπόν δόθηκε τροφή στα πρόβατα και τις κότες, το υπόλοιπο κρατήθηκε για να πάει στον αλευρόμυλο και να γίνει αλεύρι.
Έτσι και έγινε!
Μου σύστησαν έναν πολύ καλό αλευρόμυλο, οικογενειακό μικρό μύλο, όπου τα λιγοστά σακιά μου σιτάρι δεν θα εξαφανίζονταν στις διαδρομές της επεξεργασίας.
Πήρα τηλέφωνο και κανόνισα ραντεβού. Ο μυλωνάς, καλοκάγαθος άνθρωπος, με ενημέρωσε ότι ο καρπός πρέπει να βρίσκετε στο μύλο από την προηγούμενη ημέρα.
Έπρεπε να καθαριστεί και να πλυθεί μετά με νερό και στην πορεία να παραμείνει όλη νύχτα μουσκεμένο από το νερό, να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα, φουσκωμένο το σιτάρι, θα ξεκινούνε ένα «ταξίδι» που θα το οδηγούσε, με τη μορφή αλευριού, στα σακιά του μυλωνά.
Το αλεύρι φρέσκο και μοσχοβολιστό γέμισε 4 σακιά. Από 280 κιλά περίπου σιτάρι, παράχθηκαν 160 κιλά ωραίο κίτρινο αλεύρι και 4 σακιά πίτουρο, περίπου 120 κιλά.
Εξασφαλίσαμε το αλεύρι της χρονιάς, για ψωμί, πίττες και γλυκά. Επίσης μας έμεινε και το πίτουρο για τα ζωντανά.
Φυσικά, κάποια ποσότητα θα μοιραστεί σε συγγενείς και φίλους, για να δοκιμάσουν την παραγωγή μας.
Του χρόνου σκέφτομαι να σπείρω και το μεγάλο χωράφι, των 4 στρεμμάτων, με σιτάρι.
Θα αναρωτηθείτε αρκετοί από εσάς, ιδίως επαγγελματίες αγρότες, αν κέρδισα χρήματα από αυτή την διαδικασία.
Να σας πω την αλήθεια δεν έκατσα να τα υπολογίσω. Φέτος το εγχείρημα ήταν πειραματικό.
Ίσως του χρόνου στο μεγάλο χωράφι τα υπολογίσω.
Που ξέρεις ίσως μια μέρα κερδίζω τόσα χρήματα από τις καλλιέργειες, ώστε να αρχίσω να τα σπαταλάω και εγώ στο casino του Λουτρακίου, όπως οι παραγωγοί σταφίδας!

Σχόλια