Νερό απαραίτητο αγαθό


Ο Σεπτέμβρης απ' ότι δείχνει συνεχίζει την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Αυγούστου. Η διαπίστωση των επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, επιβεβαιώνεται στην πράξη.
Περιμέναμε τις βροχές του πρώτου μήνα του φθινοπώρου για να καλλιεργήσουμε τα ξερά χωράφια και να προχωρήσουμε στις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Η ανομβρία όμως, σύμφωνα και με τα δελτία πρόγνωσης του καιρού, θα συνεχιστεί και μαζί της και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Όσοι βέβαια έχουν αρδευόμενα χωράφια δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.
Η πλειοψηφία τους ποτίζει τις καλλιέργειες από γεωτρήσεις που έχουν ανοίξει στο παρελθόν.
Πλέον η αδειοδότηση από το κράτος για ιδιωτική γεώτρηση έχει σταματήσει απ’ όσο γνωρίζω.
Όσοι λοιπόν δεν είναι τυχεροί να έχουν στο χωράφι τους γεώτρηση, θα πρέπει να περιμένουν τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να προχωρήσουν στην καλλιέργεια των φθινοπωρινών λαχανικών.
Υπάρχει όμως και άλλη λύση. Η ενοικίαση κάποιου γειτονικού χωραφιού το οποίο διαθέτει γεώτρηση που όμως ο ιδιοκτήτης δεν την εκμεταλλεύεται. Ή ακόμα η πληρωμή για την χρήση της γεώτρησης, παράλληλα με τον ιδιοκτήτη της, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, στην περίπτωση που τη χρησιμοποιεί και ο ίδιος.
Στην πρώτη περίπτωση στάθηκα και εγώ τυχερός και ενοικίασα από συγγενή μου το χωράφι με την γεώτρηση, τα οποία ο ίδιος δεν τα χρησιμοποιεί.
Η γεώτρηση δεν είναι πολύ βαθιά, φτάνει μόνο στα 40 μέτρα, αλλά έχει νερό ικανό να συντηρήσει ζωντανές τις καλλιέργειες στο χωράφι που βρίσκεται.
Το νερό τελικά είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό για τη ζωή στον πλανήτη. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητας.
Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, γιατί στο σπίτι στο χωριό δεν έχει ακόμα φτάσει το δίκτυο ύδρευσης. Έτσι αναγκάζομαι να κουβαλάω νερό και να το αποθηκεύω σε μεγάλες δεξαμενές των 6 τόνων. Αυτό το χρησιμοποιώ για την οικιακή χρήση.
Φανταστείτε την έκταση του προβλήματος από την έλλειψή του στις καλλιέργειες.
Η λύση με την ενοικίαση του χωραφιού και την χρήση της γεώτρηση ήταν επιβεβλημένη.
Τώρα μένει να αγοραστεί το «υποβρύχιο» για την άντληση νερού και η κατασκευή του δικτύου για το πότισμα.
Στα δίκτυα υπολογιστών είμαι καλός, μένει να ανακαλύψω πόσο καλός είμαι και στην κατασκευή δικτύου άρδευσης.
Ένα εμπόδιο μόνο μένει πλέον, το κόστος αγοράς του «υποβρυχίου», το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Και αν λάβουμε υπόψη και τις συνεχόμενες, τώρα τελευταία, κλοπές πολλών «υποβρυχίων» στην γύρω περιοχή, η απόφαση για την αγορά του δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ.

Σχόλια