Λαχανικά της Εποχής


Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, μαρούλι κόκκινο, μαϊντανό και σέλινο.
Αυτά είναι τα λαχανικά που έχω φυτέψει μέχρι τώρα.
Πρώτα έγινε η προετοιμασία του εδάφους. Φρεζάρισμα 3 φορές, και σε βάθος για να αφρατέψει το χώμα.
Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με κοπριά και φρεζαρίστηκε ξανά για να ανακατευτεί ομοιόμορφα. Τέλος ανοίχτηκαν οι τρύπες, στοιχισμένες, σε απόσταση περίπου 1 μέτρου, για να φυτευτούν τα μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα. Για τα υπόλοιπα η απόσταση είναι περίπου 30-40 πόντους.
Τα φυτά είχαν προμηθευτεί πριν λίγες μέρες, σε θήκες και αρκετά μεγαλωμένα με πλούσιο ριζικό σύστημα ώστε να «πιάσουν» αμέσως.
Οι ποσότητες αρκετές, από 20 φυτά μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο, από 15 φυτά το κάθε είδος μαρουλιού και από 10 φυτά ο μαϊντανός και το σέλινο.
Τα μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα τα φύτεψα σε ασπριά (ανοιχτόχρωμο χώμα) και τα υπόλοιπα στο κοκκινόχωμα που είχα φέρει με φορτηγό παλαιότερα.
Περιμένω να δω ποια από τις δύο καλλιέργειες θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, χωρίς βέβαια τη βοήθεια χημικών λιπασμάτων.
Τα μαρουλάκια και το μαϊντανό με το σέλινο τα πότισα γιατί είχαν λίγο μαραθεί, τα υπόλοιπα έχουν πάρει νερό από την υγρασία του χώματος, αφού είχε βρέξει προσφάτως και δεν υπήρχε ο χρόνος να στήσω δίκτυο αυτόματου ποτίσματος σε αυτά.
Το πότισμά τους με αυτόν τον καιρό, όπου κάθε πρωί τα πάντα είναι βρεγμένα από την υγρασία, μπορεί να γίνεται κάθε 5-6 ημέρες. Όταν βρω το χρόνο θα ασχοληθώ να φτιάξω το δίκτυο αυτόματου ποτίσματος. Έτσι κι αλλιώς από δίκτυα πληροφορικής γνωρίζω πολύ καλά, δεν θα σκαλώσω σε αυτό το δίκτυο.
Τα φυτά προς το παρόν δείχνουν να μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα.

Σχόλια