Κρασί λευκό, κόκκινο


Παραδοσιακά κάθε χρόνο δεν μπορεί να λείπει από το σπίτι το δικό μας κρασί. Έτσι και φέτος έφτασε η στιγμή να σφραγίσουμε το καινούργιο μας κρασί.
Η προμήθεια του μούστου έγινε από έναν φίλο, συγχωριανό μου, ο οποίος έχει δικά του αμπέλια. Οι ποικιλίες που καλλιεργεί είναι ο ροδίτης σε λευκό και σε κόκκινο το Αγιωργίτικο.
Οι δεξαμενές, από   150 λίτρα η κάθε μία, πλύθηκαν και τοποθετήθηκαν στο κελάρι, που έχει δροσιά, για να υποδεχτούν το μούστο. 

Η μία δεξαμενή θα έχει το κόκκινο και η άλλη το λευκό.
Φέτος, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες χρονιές, ο μούστος ήρθε έτοιμος, καθαρός από λάσπη, και έχοντας ολοκληρώσει το βρασμό του, να τοποθετηθεί στις ανοξείδωτες δεξαμενές και να σφραγιστεί, ώστε μετά από 30 με 40 ημέρες να έχει γίνει κρασί.
Παλαιότερα χρησιμοποιούσα και ξύλινα βαρέλια, αλλά με τις ανοξείδωτες δεξαμενές τα πράγματα είναι πιο εύκολα και ο κίνδυνος να χαλάσει το κρασί μηδαμινός.
Οι συγκεκριμένες που έχω πάρει είναι Ιταλικές της Cordivari. Θεωρώ ότι είναι οι καλύτερες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Λόγω όμως έλλειψης ηλεκτρονικήςδιαφήμισης , δεν τις βρίσκει κανείς ούτε με ανεύρεση στο Google.
Αυτές λοιπόν έχουν ένα σύστημα με πλωτήρα για να προστατεύουν το κρασί από την επαφή του με τον αέρα.
 Ο τρόπος λειτουργίας του πλωτήρα είναι ο εξής: αφού γεμίσει η δεξαμενή με το μούστο, και όταν τελειώσει ο βρασμός του και έρθει η ώρα να σφραγιστεί, τοποθετούμε επάνω στο μούστο έναν πλωτήρα, δηλαδή ένα καπάκι ανοξείδωτο σε σχήμα ταψιού το οποίο χωράει να μπει στη δεξαμενή οριζοντίως, και επιπλέει ουσιαστικά πάνω στο κρασί. Έτσι η επιφάνειά του προστατεύει το κρασί από το να έρθει σε επαφή με τον αέρα.
 Στο ελάχιστο κενό που μένει ρίχνουμε παραφινέλαιο φαρμακευτικό κατάλληλο για επαφή με τα τρόφιμα. Έτσι το παραφινέλαιο επιπλέει πάνω στο μούστο και μονώνει από τον αέρα και το παραμικρό σημείο επαφής τους.
 Όταν θελήσουμε να τραβήξουμε από την κάνουλα κρασί, κατεβαίνοντας η στάθμη του κρασιού, κατεβαίνει και ο πλωτήρας με το παραφινέλαιο γύρω-γύρω. Μέχρι να τελειώσει το κρασί από τη δεξαμενή, η λειτουργία του πλωτήρα δεν επιτρέπει να πάρει αέρα το κρασί και να χαλάσει.

Καλύψαμε και φέτος τις ανάγκες μας για το κρασί όλης της χρονιάς.

Άντε και καλά κρασιά που λένε!

Σχόλια