Σιτάρι, κριθάρι, βρώμη


Κλείσαμε χρόνο από την περσινή σπορά του σιταριού και της βρώμης, και ετοιμαζόμαστε να καλλιεργήσουμε και φέτος τα δημητριακά μας.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Τον πρώτο λόγο είχε ο καλλιεργητής. Φορτώθηκε στο τρακτέρ και ξεκίνησε το μάζεμα των καλαμιών και λοιπών ξερών χόρτων σε στοίβες, σε διάφορα σημεία του χωραφιού, με μεγάλη προσοχή στα σημεία που βρίσκονται οι ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στα γειτονικά σπίτια.
Στη συνέχεια άρχισε το κάψιμο της κάθε στοίβας, ώστε να καθαρίσει το χωράφι εντελώς.
Με τον καλλιεργητή οργώθηκε όλο το χωράφι των 4 στρεμμάτων.
Αυτή η διαδικασία μας πήρε μία μέρα, καθότι πλέον νυχτώνει νωρίς.
Την επομένη το λόγω είχε η φρέζα. Αντικαταστήσαμε τον καλλιεργητή με τη φρέζα και άρχισε το «πανηγύρι». Με το φρεζάρισμα ανακατεύεται το χώμα και αφρατεύει, ώστε να βοηθήσει στην γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.
Το φρεζάρισμα έγινε, με ρύθμιση της φρέζας στο κατώτερο δυνατό σημείο. Το χωράφι ήρθε και έγινε σαν χαλί στρωμένο.

Το επόμενο βήμα είναι η σπορά. Τα 4 στρέμματα θα σπαρθούν με σιτάρι.
 Η περσινή επιτυχημένη δοκιμαστική σπορά του 1 στρέμματος, μας έδωσε την εμπειρία να προχωρήσουμε φέτος σε σπορά μεγαλύτερης έκτασης.
Σειρά λοιπόν στο τρακτέρ είχε να φορτωθεί το χωνί. Το χωνί είναι ένα μεταλλικό δοχείο σε σχήμα κωνικό, με βάσεις για να «δένει» πάνω στο τρακτέρ. Στον πάτο του έχει ένα σύστημα, το οποίο γυρνώντας πετάει τον σπόρο σε μεγάλη ακτίνα, ομοιόμορφα.
Έτσι με το σύγχρονο αυτό εργαλείο η σπορά των στρεμμάτων είναι παιχνιδάκι που διαρκεί  10 λεπτά, ενώ με το χέρι και την ποδιά που σπέρνανε παλιά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 άτομα για 1 περίπου ώρα.
Ολοκληρώνοντας και αυτή τη διαδικασία, προαιρετικά ρίχνετε και λίπασμα, για να έχετε πλούσιο αποτέλεσμα. Εγώ όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν τα πάω καλά με τα λιπάσματα τα χημικά, και αφήνω την σπορά μου στα χέρια της φύσης, με όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Το πολύ-πολύ αν δω ότι χρειάζεται ενίσχυση το χώμα, του χρόνου κατά το φρεζάρισμα, θα ανακατέψω και κοπριά από το γειτονικό μαντρί του μπάρμπα Γιάννη. 

Την ίδια παραπάνω διαδικασία για το όργωμα ακολούθησα και με τα άλλα δύο χωράφια, μόνο που σ’ εκείνα έβαλα στο ένα κριθάρι και στο άλλο βρώμη.

Σχόλια

  1. Θά ἢθελα νά μάθω ποῦ μπορῶ νά βρῶ ἀλεύρι βρώμης, καταναλώνω περίπου 50 κιλά ἐτησίως, θά παρακαλούσα εἰ δυνατόν νά μοῦ δώσετε κάποια κατεύθυνσιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Μπαξεβανίδη Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!

      Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. θα ήθελα να σας πληροφορήσω σχετικά με την αγορά αλευριού βρώμης, οτι κατόπιν αναζήτησης στο ιντερνετ, σας παραθέτω κάποιες ιστοσελίδες που επέλεξα, ώστε να αποτανθείτε.
      http://www.e-biogreek.gr/index.php?target=products&product_id=34380

      http://www.bathoskipos.gr/τρόφιμα/αλευρα/αντωνοπουλος-αλευρι-βρωμης-1-κ


      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου