Το μεγαλείο της ανακύκλωσης στο χωριό


Το μεγαλείο της ανακύκλωσης το διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα στη ζωή στο χωριό.
Το βιώνω και εγώ τον τελευταίο ένα χρόνο που αποφάσισα να εγκατασταθώ από την Αθήνα στο χωριό. Την ευαισθητοποίηση για ανακύκλωση στην πόλη, την είχα από παλιά. Επεκτεινόταν όμως μόνο στα μη φαγώσιμα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Τα τρόφιμα που ήταν για πέταμα, εκτός από αυτά που τρώει ο σκύλος, δεν ανακυκλώνονταν, παρά πήγαιναν στα σκουπίδια.
Στο χωριό λοιπόν είναι διαφορετικά τα πράγματα, είσαι μέσα στη φύση, αποτελείς κομμάτι της φύσης, αρχίζεις να το συνειδητοποιείς και φέρεσαι απέναντί της με σεβασμό και όχι καταστροφικά.
Τα τρόφιμα που είναι για πέταμα, πλέον δεν πάνε στα σκουπίδια, αλλά δίνονται στις κότες, στα κουνέλια, στα πρόβατα ή στα σκυλιά, ανάλογα το είδος τους.
Έτσι σχεδόν όλα ανακυκλώνονται με τον δικό τους τρόπο, και μένουν για τα σκουπίδια κάποια ελάχιστα υλικά.
Είναι πλέον καιρός για τον καθένα μας να συνεισφέρει στη προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωση του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Αυτό μπορεί να γίνει όχι απαραίτητα με την μετακόμιση όλων μας στο χωριό, γιατί ίσως κάποιοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά με καθημερινές πράξεις, οι οποίες αλλάζουν τις κακές συνήθειές μας και σέβονται το περιβάλλον.
Το νερό της βρύσης του μπάνιου μπορεί να μην τρέχει ασταμάτητα κατά το ξύρισμα.
Η αλλαγή των παλαιών λαμπών πυρακτώσεως με ηλεκτρονικές, οικονομικής κατανάλωσης περιορίζει τη σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας
Αυτές ενδεικτικά είναι κάποιες πολύ βασικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν από τον καθένα, αρκεί να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά όλων μας στη διάσωση της φύσης και του πλανήτη.

Σχόλια