Σπανάκι


Η κατάλληλη εποχή για την σπορά σπανακιού είναι τώρα, που έχει κρυώσει ο καιρός.
Διαλέξτε μία μικρή έκταση, αναλόγως τις δυνατότητές σας, και καθαρίστε τη από χόρτα και άλλα παράσιτα.
Αν έχετε φρέζα σε τρακτέρ ή φρεζάκι μικρό, περάστε την έκταση αρκετά καλά ώστε το χώμα να γίνει αφράτο. Είναι πολύ σημαντικό για την γρήγορη και σωστή ανάπτυξη των φυτών.
Ίσως χρειαστεί να ενισχύσετε το χώμα με λίπασμα ή κοπριά. Εγώ αποφεύγω τα λιπάσματα και χρησιμοποιώ κοπριά. Σ΄αυτήν την περίπτωση ρίχνετε την κοπριά ισομερώς σε όλη την επιφάνεια και καλό είναι να την ανακατέψετε με τη φρέζα ή το φρεζάκι, ώστε να γίνει ένα με το χώμα.
Έχετε κάνει το πρώτο και βασικότερο βήμα. 

Έχετε προμηθευτεί σπόρο σπανάκι, ανάλογα με την έκταση που θέλετε να καλλιεργήσετε.
Ρίχνετε το σπόρο στο χώμα, να πάει παντού ομοιόμορφα. Μην τον ρίξετε πυκνά, γιατί όταν μεγαλώσει το σπανάκι δεν θα μπορείτε να το μαζεύετε σταδιακά, γιατί το κάθε φυτό θα είναι μπερδεμένο με άλλο.
Μετά την σπορά καλό είναι να σκαλίσετε λίγο το χώμα με κάποια τσουγκράνα, ώστε να μην μείνει ο σπόρος εκτεθειμένο και τον φάνε τα πουλιά, ή τον πάρει ο αέρας, κλπ.
Στη συνέχεια ποτίζετε το σημείο σποράς με τεχνητή βροχή, να μουσκέψει το χώμα αρκετά ώστε να κρατήσει υγρασία για την ανάπτυξη του σπόρου.   
Φροντίζετε, με συχνά ποτίσματα, να είναι το χώμα πάντα υγρό.
Όταν πετάξει ο σπόρος τα πρώτα φυλλαράκια, ποτίζετε κανονικά με μπόλικο νερό.
 Όταν μεγαλώσουν τα φυτά και φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, τα μαζεύουμε βγάζοντάς τα από τη ρίζα.
Αν θέλουμε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της σποράς ώστε να έχουμε σπανάκι όλη τη σαιζόν.
Το σπανάκι είναι πολύ θρεπτικό και περιέχει αρκετή ποσότητα σιδήρου, γι΄αυτό  και είναι δυναμωτικό πολύ. Είναι η αποκλειστική τροφή του ήρωα των κόμικς Ποπάϊ, ο οποίος όταν το έτρωγε μεγάλωναν αυτομάτως οι μυς του. 
Και κάτι ακόμη: για να πετύχει και η σπορά του σπανακίου, αλλά και εσείς να μην χρειαστείτε ραντεβού με γιατρό, προχωρήστε στη διαδικασία κάθε μέρα και από λίγο, γιατί το κρύο είναι τσουχτερό.
Προφανώς αυτή ήταν μιας μορφής διαφήμιση για το σπανάκι, του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα οι σύγχρονες μέθοδοι προβολής των προϊόντων έχουν στραφεί στην ηλεκτρονική προβολή μέσω Internet.

Σχόλια

  1. Ωραίες κι αναλυτικές οι καταγραφές των προσπαθειών σου! Συνέχισε.....

    Κάποιες παρατηρήσεις :
    - Οι αναλογίες κόκορες - κότες είναι 1 - 7
    - Το ανεμογκάστρι στην κουνέλα σου δεν ισχύει. Πιθανολογώ αφού μάδησε, γέννησε και έφαγε τα μωρά, μάλλον εξαιτίας έλλειψης βιταμίνης Α ή εξαιτίας κάποιου στρές.
    - Την απόδοση σου σε σιτάρι δεν θα την θεωρούσε κάποιος "μεγάλη", αλλά σίγουρα αξίζει 10 φορές περισσότερο αφού είναι βιολογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. www.agrotis.info! Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που στόχο έχει την άμεση μαζική διάθεση - πώληση του προιόντος του παραγωγού (στην τιμή που αυτός ορίζει) στους καταναλωτές. Γιατί ο παραγωγός είναι και επιχειρηματίας!!

    Για περισσότερες λεπτομέριες www.agrotis.info ή agrotis.info@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου