Ασφαλίζοντας Τις Ζημιές

Οι βασικές κατηγορίες ασφάλειας αυτοκινήτου είναι δύο, η βασική και η μικτή. Η πρώτη κατηγορία ανταποκρίνεται αποκλειστικά και μόνο στις βασικές καλύψεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Αυτό σημαίνει πως, σε περίπτωση ατυχήματος με υλικές ζημιές, ο οδηγός είναι υπόλογος για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δικό του αυτοκίνητο ενώ για αυτές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο άλλου οδηγού την ευθύνη έχει η ασφαλιστική εταιρεία. 

Η δεύτερη κατηγορία,  η μικτή ασφαλεια αυτοκινητου, ουσιαστικά καλύπτει οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από τον οδηγό. Σε περίπτωση δηλαδή ατυχήματος με υλικές ζημιές, η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης τόσο για το όχημα του οδηγού όσο και για όλα τα άλλα εμπλεκόμενα οχήματα. 

Συνηθίζεται η μικτή κάλυψη να περιλαμβάνει ένα ποσό που ορίζεται ως «απαλλαγή» και το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσό το οποίο, σε περίπτωση ατυχήματος, καλείται να καλύψει ο οδηγός σε περίπτωση που η υπαιτιότητα για το ατύχημα είναι δική του. Για παράδειγμα, εάν προκληθεί ένα ατύχημα με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου οδηγού και η ζημιά ανέρχεται στα 2.000€ για το όχημά του, τότε - με μια απαλλαγή της τάξης των 200€ - θα κληθεί ο οδηγός να πληρώσει τα 200€ και η ασφαλιστική εταιρεία τα υπόλοιπα 1.800€.

Άλλο είδος ασφαλιστικής κάλυψης που περιλαμβάνεται είναι η νομική προστασία, η οποία προστατεύει τον οδηγό σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η δικαστική κάλυψη για μια αποζημίωση. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία καλύπτει τα έξοδα ενός δικηγόρου, τον οποίο θα χρειαστεί ο οδηγός για να τον εκπροσωπήσει.  Η ασφάλιση πυρός καλύπτει τον οδηγό σε περίπτωση  καταστροφής του αυτοκινήτου από πυρκαγιά ενώ στην ασφάλεια κλοπής η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει τον οδηγό εάν το αυτοκίνητό του κλαπεί και δε βρεθεί σε ένα διάστημα τριών περίπου μηνών. 


Σχόλια