Εμφυτεύματα Δοντιών - Τι Πρέπει Να Ξέρεις

Τι είναι Τα Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ιατρικά μικροεξαρτήματα που εμφυτεύονται χειρουργικά στη γνάθο για να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα της γνάθου (όπως μάσηση) και την εμφάνισή της. Προορίζονται και παρέχουν ιδανική υποστήριξη σε τεχνητά (ψεύτικα) δόντια, όπως στεφάνες, γέφυρες ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Σκίτσο που απεικονίζει εμφυτευματα δοντιων
Όταν ένα ή περισσότερα δόντια χάνονται λόγω τραυματισμού ή κάποιας ασθένειας το άτομο μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα, όπως ταχεία απώλεια οστού, δυσκολία στην ομιλία ή αλλαγές στον τρόπο μάσησης, προβλήματα που προκαλούν μεγάλη δυσφορία και αλλαγή στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η αντικατάσταση ενός χαμένου δοντιού με οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την υγεία του ασθενούς.

Τα εμφυτευματα δοντιων αποτελούνται από το κύριο σώμα του εμφυτεύματος και τη βάση του, καθώς και τη βίδα στερέωσης κολοβώματος. Το σώμα του οδοντικού εμφυτεύματος εισάγεται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση της ρίζας του δοντιού. Το κολόβωμα οδοντικού εμφυτεύματος συνήθως προσαρτάται στο σώμα του εμφυτεύματος μέσω της βίδας στερέωσης του κολοβώματος και εκτείνεται μέσω των ούλων στο στόμα για να στηρίξει τα προσαρτημένα τεχνητά δόντια.

Συστάσεις για ασθενείς

Πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών

Πριν επιλέξετε οδοντικά εμφυτεύματα, μιλήστε με τον οδοντίατρο σας σχετικά με τα οφέλη αλλά κυρίως για τους κινδύνους και συζητήστε διεξοδικά αν η δική σας περίπτωση είναι κατάλληλη για αυτή τη διαδικασία. Μην αφήσετε κανένα ερώτημα σας αναπάντητο, λαμβάνοντας υπόψη και τα εξής: Η γενική κατάσταση της υγείας σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του αν είστε καλός υποψήφιος για να βάλετε οδοντικά εμφυτεύματα. Επίσης, ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί η πληγή και για πόσο καιρό “ζει” ένα εμφύτευμα. Ρωτήστε, επίσης, τον οδοντίατρο σας αν υπάρχουν συγκεκριμένα brands και μοντέλα οδοντικών εμφυτευμάτων που συνίστανται και συζητήστε το κόστος. 

Μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών

Ακολουθήστε προσεκτικά και πιστά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που σας δίνονται από τον οδοντίατρό σας. Ο τακτικός καθαρισμός του εμφυτεύματος και των γύρω δοντιών είναι πολύ σημαντικός για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του εμφυτεύματος. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις με τον οδοντίατρό σας και εάν διαπιστώσετε ότι το εμφύτευμά σας δεν είναι σταθερό ή σας πονάει, ενημερώστε αμέσως τον οδοντίατρό σας!

Εμφυτεύματα Δοντιών - Οφέλη και Κίνδυνοι

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την υγεία ενός ατόμου που τα χρειάζεται. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων ή και αργότερα. Ορισμένες επιπλοκές έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία του εμφυτεύματος (συνήθως ορίζεται ως χαλάρωση ή απώλεια εμφυτεύματος). Η αποτυχία του εμφυτεύματος μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για άλλη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση ή την αντικατάσταση όλου ή μέρους του συστήματος εμφυτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον κατάλληλο, ειδικό στα εμφυτεύματα δοντιών οδοντίατρο, να ακούσετε τις οδηγίες του πριν και μετά την επέμβαση και να μην αναθέσετε αυτή την απλή αλλά τόσο σημαντική για την υγεία σας σε κάποιον μη εξειδικευμένο για λόγους π χ οικονομίας…


Σχόλια